Wczytuję dane...

Borówka - samo zdrowie!!!

Borówka - samo zdrowie!!!

Pochodzenie:

Pochodzi z Ameryki Północnej. W swoim naturalnym klimacie, czyli wilgotnym lub mokrym rośnie w pobliżu umiarkowanie kwaśnych torfowisk, bagien, jezior, a także na osłoniętych przed wiatrem stokach. Jest to roślina dość wytrzymała. W zależności od odmiany potrafi przetrwać nawet silne przymrozki. Krzew borówki osiąga wysokość dwóch metrów, a jego owoce poprzez to że dojrzewają nierównomiernie można zbierać przez około dwa tygodnie. Wiele osób decyduje się na samodzielne wyhodowanie tej rośliny, właśnie ze względu na sklepowe ceny, niezastąpione walory smakowe oraz zdrowotne właściwości.

Borówka amerykańska jest dobrze przebadanym owocem, którego właściwości odżywcze i lecznicze zostały udowodnione naukowo. Te małe niebieskie owoce z zielonkawobiałym miąższem są bogate w makro i mikroelementy. Zawierają w sobie witaminy A, B, C, E, a także PP. Dodatkowo są dobrym źródłem magnezu, wapnia, potasu, cynku, selenu, miedzi, a także antyoksydantów. Jest to produkt zawierający cukry, ale jest niskokaloryczny. W związku z czym może być stosowany jako zdrowa przekąska podczas diety odchudzającej.

Mało kto może uwierzyć, że tak mały owoc potrafi tak wiele. Jego właściwości w procesach leczniczych są naprawdę nieocenione. Pierwszą zaleta jest duża zawartość wcześniej wspomnianych antyoksydantów oraz antocyjanów, które są bardzo istotne w profilaktyce przeciwnowotworowej.

Ryzyko wystąpienia raka wątroby, przewodu pokarmowego i płuc hamuje kwas egalowy. Rozwój raka macicy powstrzymuje kwas foliowy. Z kolei fitoestrogeny potrafią spowolnić, a nawet wyhamować nowotwory piersi, tarczycy i wątroby. Jedzenie borówki amerykańskiej zaleca się w przypadkach zachorowania na biegunkę. Jej związki potrafią również zwalczyć odporne na leki szczepy E. Coli. Zawarty w niej błonnik doskonale sprawdza się przy oczyszczaniu i usuwaniu toksyn z organizmu. Właśnie błonnik w połączeniu z fitoestrogenami obniża poziom złego cholesterolu równocześnie zwiększając poziom dobrego. Dodatkowo działają spowalniająco na rozwój miażdżycy i zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca. Borówkę powinni spożywać również kierowcy, piloci i wszystkie inne osoby szczególnie dbające o wzrok. Zawarta w niej witamina A zwalcza wolne rodniki uszkadzające widzenie, a także działając na fotoreceptory oka poprawia widzenie w porze zmierzchu. Stosowanie tego owocu zalecane jest przy chorobach oczu takich jak zaćma, czy zwyrodnienie plamki żółtej. Dodatkowo jej ekstrakt poprawia mikrokrążenie w gałce ocznej oraz wpływa na ukrwienie w obrębie tęczówki. Do szeregu pozytywnych działań należy również doliczyć substancje które spowalniają procesy starzenia, poprawiają pamięć i koncentrację, a także wpływają na sprawność fizyczną.

Przygotowanie do posadzenia sadzonki:

Jednak ze względu na swoje rozmaite właściwości zdrowotne, a także walory smakowe wiele osób decyduje się samodzielnie wyhodować borówkę. Sprzyja temu jej wysoka odporność, tak na różne temperatury, choroby jak i na szkodniki. W zasadzie nie wymaga żadnych oprysków. Jednak bardzo istotne jest to, by sadzonki nabyć u sprawdzonego sprzedawcy.

Optymalna dla borówki amerykańskiej jest gleba kwaśna o pH mieszczącym się w granicach 3, 5-5, 0. Tych wartości należy cały czas pilnować, ponieważ wyższe pH zacznie skutkować mniejszym owocowanie lub nawet całkowitym zastojem. Dodatkowo musi być ona lekka i przepuszczalna, bogata w składniki pokarmowe oraz próchnicę. Jeżeli ta w ogrodzie jest inna, należy wykopać dół o głębokości ok. 35cm i średnicy 60cm. Jego wypełnieniem powinna być mieszanka 1:1:1 kwaśnego torfu, kory drzew iglastych i ziemi. Najlepszym rozwiązaniem będzie przygotowanie stanowisk dla kilku krzewów na raz, a nie dla każdego z osobna. Ważne jest również, by wybrać miejsce odpowiednio nasłonecznione, osłonięte od wiatru i zabezpieczone przed zastojami wody. Ważnym jest, by posadzone zostały około 5cm głębiej niż rosły w szkółce. Krzewy sadzi się w rządkach w mniej więcej równych odstępach, co 1, 5-2, 5m. Sadzonki łatwo się przyjmują, a owocować zaczynają w przyszłym roku. Należy jednak pamiętać, by po posadzeniu zachować odpowiednią pielęgnację.

Należy pamiętać, by zbiory rozpocząć dopiero kilka dni po wybarwieniu, ponieważ dopiero wtedy będą miały one odpowiedni smak. Ilość plonów również będzie widełkowa, od 3 do 6 kg w szczycie owocowania. Jego pełnię osiąga się po 6 latach od posadzenia krzewu. Niewątpliwie warto zainwestować czas i pieniądze na odpowiednią pielęgnację, ponieważ borówka amerykańska to kwintesencja stwierdzenia „samo zdrowie”.

Pielęgnacja:

Jako iż omawiana roślina ma płytki system korzeniowy, to bardzo istotne jest odpowiednie nawadnianie. Krzew tuż po posadzeniu i przez okres pierwszego roku jest bardzo wrażliwy na brak wody. Tak więc regularność w podlewaniu to kolejna zasada. Następną powiązaną z poprzednią jest ściółkowanie. Zabezpiecza ono bowiem glebę przez nadmiernym parowaniem, czyli utratą wilgoci. Na ściółkę wokół krzewu najlepiej nadają się: torf wysoki, trociny oraz kora drzew iglastych. Zabezpieczenie powinno zostać rozłożone równomiernie wokół krzewu w promieniu od 50 do 80cm. Najlepsza grubość ściółki to od 3 do 5cm. Należy pamiętać, że ściółkowanie to zabieg cykliczny (co roku). Kolejnym etapem jest nawożenie, które powinno rozpocząć się wiosną. Jeśli chodzi o jego częstotliwość, to należy rygorystycznie stosować się do zaleceń umieszczonych na opakowaniu nawozu (specjalny do borówki amerykańskiej).

Najlepszym momentem do wykonania tego zabiegu jest końcówka zimy i początek wiosny. Należy z tym zdążyć jeszcze przed rozpoczęciem wegetacji. Do końca trzeciego roku od posadzenia wycina się jedynie słabe i chore pędy. Pozostałe można przyciąć jedynie o kilka oczek. Jako iż roślina ta najlepiej owocuje na pędach, które mają od 2 do 3 lat to w czwartym roku należy rozpocząć cięcia prześwitujące. Prawidłowo zadbany krzew powinien mieć mniej więcej 6 do 8 pędów głównych. Usuwać należy jedynie najstarsze pędy, które dają mniej owoców. Na skutek takiego działania utrzymane zostają plony w sporej ilości i dobrej jakości. Nieprzycinana borówka zaczyna wydawać owoce małej średnicy o znacznie mniejszych walorach smakowych.

Szkodniki i choroby :

Tak jak zostało wspomniane na początku borówka amerykańska jest krzewem bardzo odpornym. W praktyce oznacza to, że można nawet całkowicie zrezygnować z chemicznych substancji chroniących. Jeśli pojawią się jakieś szkodniki, to można je usunąć ręcznie, a chore pędy należy wyciąć i spalić. Dzięki temu znacznie spada prawdopodobieństwo pojawienia się choroby w następnych latach.